Berg gamle kirke – Larvik

Publisert første gang: Desember 30, 2011

 

I Larviksdistriktet finnes det kulturminner fra steinalderen og til i dag. Distriktet har hatt en sammenhengende bosetting siden steinalderen, og årsaken ligger i den fruktbare sandjorden som ble liggende igjen etter tilbaketrekkingen av isbreen etter siste istid. Det er mye å ta av for en historiker eller arkeolog, og i denne sammenheng velger jeg å sette fokus på en middelalderkirke som ellers sjelden blir omtalt, nemlig Berg gamle kirke.

Therese Foldvik

Beliggenhet

I Brunlanes, langs veien fra Helgeroa til Stavern, rundt en mil sør for Larvik sentrum, finner vi Berg gamle kirke. Kirken er plassert rett ved en elv som i dag ikke er stor, men som på byggningsperioden måtte ha vært betraktelig større. Ikke langt unna ligger storgården Manvik, som var et høvdingsete i vikingtid, og som beholdt sin posisjon som storgård til 1100-tallet.

Berg-gamle-kirke-kart-300x224

Historiske forhold under byggingsperioden

Nesten alle middelalderkirkene i Vestfold er bygd på 1100-tallet, og de er bygd i stein. Det gjelder også Berg gamle kirke, det er også foreslått at den ble bygget så tidlig som på Olav den helliges tid.1 Det er naturlig å anta at vikingene på Manvik gård kom tilbake fra sine reiser som kristne, og bygde kirken i nærheten av gården sin.

Beskrivelse av interiør og eksteriør2

Berg gamle kirke er i romansk stil og fremstår som en av de mest opprinnelige middelalderkirkene, siden hele kirken er laget av grovt tilhugget stein (tuktet stein), og kun portalene og hjørnesteinene er hogd til. Murene er fra 1,05 til 1,80m tykke. Kirken består av et avlangt skip og et mindre firkantet kor. Kirken har små vinduer, som er karakteristisk for middelalderkirkene i Norge, og hadde tre innganger; to for menigheten og en for geistligheten på sydsiden.

Hovedinngang
Hovedinngang

Rivning og restaurering

I 1882 ble en større trekirke bygd rett i nærheten og Berg gamle kirke ble delvis revet ned. Da fant man en grav i murveggen, to alen fra korets møne.3 Dette er en gravskikk beregnet på kongelige, og det er rimelig å anta at det var en prominent person fra nabogården Manvik som lå begravet her. Fra 1880 til 1960-tallet stod kirken som en ruin. Da bestemte en gjeng lokale håndverkere at de skulle gjenreise kirken, og samlet inn penger for å virkeliggjøre dette. Mesteparten av støtten kom fra en skipsreder fra Sandefjord. Siden mye av steinen var tatt i bruk til andre formål, dro de rundt og samlet inn stein fra blant annet steingjerder der de mente at steinene opprinnelig hadde vært en del av kirken. Kirken var skadet nesten ned til den romanske hoveddøren. I 1970 ble den nyrestaurerte kirken åpnet igjen.

Bemerkninger

Rundt fem kilometer unna ligger en annen middelalderkirke, Tanum kirke. Den er også datert til rundt år 1100 og er dermed bygget på samme tid. På 1400-tallet kan vi lese i Rødeboka at Berg gamle kirke eide betraktelig mindre av jordområdene rundt enn Tanum kirke, og dermed er det sannsynlig at Berg gamle kirke fungerte som en gårdskirke for Manvik gård, mens Tanum kirke var sognekirke.

Bilder

Kilder

https://www.vfk.no/Documents/vfk.no-dok/Kulturarv/Litteratur/Vestfolds%20vakre%20middelalderkirker.pdf

Brunlanes. En bygdebok. Bind I: Bygdehistorie (1970) red. Gunnar Christie Wasberg.

Noter

1 Brunlanes. En bygdebok. Bind I: Bygdehistorie, s. 56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s