Blåtann – teknologisk nyvinning eller gammel kongsarv?

For en student som studerer vikingtid er navnet Harald Blåtann velkjent, men hun tenker kanskje ikke over at det teknologiske begrepet Bluetooth har noe med en dansk vikingkonge fra 900-tallet å gjøre. Ei heller tenker nok en mobiltelefonselger på Elkjøp på hvor betegnelsen Bluetooth egentlig kommer fra, der han står blant alle andre mulige teknologiske dingser og abonnement med navn fra moderne sjargong.

Men, det er en sammenheng! Helt enkelt: teknologien kjent som Bluetooth har fått navnet sitt fra den danske vikingkongen Harald Blåtann.

Harald Blåtann levde fra rundt 930 til ca 986, og var en driftig kar, iallefall ifølge han selv. På Jelling i Danmark bygde han to kjempemessige hauger, reiste Danmarks første kirke mellom dem, og risset på en stor stein hvem han var og hva han hadde bedrevet. Vel, han skrev nok ikke selv, en konge som ham fikk naturligvis andre til å gjøre det for seg. På steinen kan vi lese: «Harald konge bød gøre disse kumler [mindesmærker] efter Gorm sin fader og efter Thyre sin moder, den Harald som vandt sig Danmark al og Norge og gjorde danene kristne.»

Litt mer nøkternt sett, så var nok ikke alle hans gjøremål så store som han selv ville ha det til. I hele Norge regjerte det flere småkonger, og Harald kunne umulig ha kontroll over dem alle! Men alle hans bedrifter var likevel store nok. Han samlet Danmark til ett rike rundt 960, slik Harald Hårfagre hadde gjort i Norge. Han gjorde dessuten kristendommen til offisiell religion i Danmark. Kong Blåtann hadde utover dette også kontroll over deler av Oslofjordområdene. Hans virke vitner således om en utadrettet og opplyst konge, med kontakter over store arealer. Av den grunn har han blitt stående som et symbol på kommunikasjon.

Og som kommunikasjonssymbol kan vi knytte ham til vår egen tid..

Bluetooth er kjent for mange fordi det er en en teknologi som som gjør trådløs overføring av data fra en enhet til en annen mulig. Teknologien ble oppfunnet i 1994 av Jaap Haartsen og Sven Mattisson for mobiltelefonprodusenten Ericsson (ingen av dem er danske, ironisk nok), og er nå blitt en standard for både pc, mobiltelefon og alle andre tekniske duppedingser der trådløs kommunikasjon er kjekt å ha.

Sist, men ikke minst. Hvis man ser på Harald Blåtanns initialer i runeskrift ser de slik ut: BlåtannDa kan dere jo selv tenke dere hvordan Bluetooth-logoen har oppstått!

Men hvorfor Harald ble kalt Blåtann? Han hadde vel en blå tann. Eller kanskje svart, siden fargen blå kunne henspeile på svart. Men det sier kildene ingenting om!

Therese Foldvik, 2010

Kilde

Roesdahl, Else (2001) Vikingernes verden Nordisk Forlag A/S, København

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s