30.01.2017
Tanum kirke i Brunlanes utenfor Larvik er en romansk steinkirke fra første halvdel av 1100-tallet som er viet Olav den hellige. Kirkebygget som det står i dag er hvitmalt, og har beholdt mye av sitt opprinnelige preg.
Therese Foldvik
Byggestil og restaurering
Tanum kirke er datert til første halvdel av 1100 og er en tidlig romansk langkirke i stein. Vinduene er i typisk romansk stil; små og avrundet, og det var opprinnelig færre vinduer enn vi ser i dag. Flere vinduer ble satt inn på slutten av 1600-tallet. Kirkerommet er rektangulært, med et mindre kor som avrundes av en apside. Apsiden er noe yngre enn resten av kirkebygget.
På sørsiden av kirkebygget ser man tydelig rester etter en port, som er murt igjen og erstattet med et mindre vindu. Inngangen ble brukt av menigheten og var en av tre opprinnelige innganger til kirken. Det var også en inngang på vestsiden av skipet, som ble brukt av menigheten. I tillegg var det en port på sørsiden ved koret som ble brukt av de geistlige.
Kirken ble restaurert i 1849-50 og i 1910-1911. Ved restaureringen på midten av 1800- tallet ble tårnet satt opp, samt dagens tak ble lagt. Da ble også porten på sørsiden murt igjen. Restaureringen som ble gjort på begynnelsen av 1900-tallet, avdekket kvadersteiner rundt portalene og i hjørnene. Foran dagens tårn ligger en stor steinhelle, som utgjorde gulvet i våpenhuset.
Tanum kirkes treskulpturer
I kirken har det stått tre treskulpturer som i i dag tilhører Oldsakssamlingen ved Kulturhistorisk museum; Madonna med barnet, Anna selv tredje og Olav den hellige. Madonna med barnet er datert til slutten av 1200-tallet, hvor både Maria og Jesus er kledd i praktklær med krone på hodet. Skulpturen av Anna viser Anna med Maria på fanget, som igjen har Jesus på fanget, og den er fra ca.1520.
Den siste treskulpturen forestiller Olav den hellige og er datert til caa. 1250 som har føttene plassert på en figur med mannshode. En tolkning er at dette er den nye kristne Olav som har overvunnet sitt gamle hedenske selv. Figuren hang antakelig over korbuen. I dag står det en replika av treskulpturen i kirken, som ble gitt som gave i forbindelse med kirkens 800-årsjubileum i 1988.
Beliggenhet og slaget ved Nesjar
Tanum kirke ligger i Brunlanes, ca. 6,5 km sørøst for Larvik by. Området rundt kirken er i dag jordbruksområde.
Det er ikke unaturlig at kirken er viet til Olav, da han er sterkt knyttet til Brunlanes ved slaget på Nesjar i 1016. Man antar at slaget stod langs kysten utenfor Helgeroa, som ligger rundt åtte kilometer sørvest fra Tanum kirke. Slaget stod mellom Olav og Svein jarl med sine allierte stormenn. Svein jarl var hersker i Viken etter Olav Tryggvassons død i år 1000. Selv om Olav hadde færre menn og skip, vant han en stor seier, og var ett skritt nærmere herredømme over Norge.
Nødlanding
Den 21. april 1945 styrtet et fly med amerikanske soldater i Brunlanes. Flyet var på vei nordover med forsyninger til en motstandsbase nordvest for Oslo, da det ble skutt ned av tysk ild. Av mannskapet på ti landet to av soldatene med fallskjerm i nærheten, og ble fraktet av motstandsmenn til Tanum kirke for å skjule seg mens redningsaksjonen for å frakte dem i sikkerhet til Sverige ble planlagt. Hendelsen ble til filmen «Nødlanding» fra 1952, med Henki Kolstad i en av rollene.
Bilder
Kilder
kirkesok.no -Tanum kirke, Brunlanes: http://www.kirkesok.no/kirker/Tanum-kirke-Brunlanes
Stavernsguiden.no – Tanum kirke: http://www.stavernguiden.no/Tanum_kirke.htm
Vestfolds vakre middelalderkirker: https://www.vfk.no/Documents/vfk.no-dok/Kulturarv/Litteratur/Vestfolds%20vakre%20middelalderkirker.pdf
Universitetsmuseenes arkeologisamlinger, Anna selv tredje: http://www.unimus.no/arkeologi/#/detailsView?search=C11696a
Universitetsmuseenes arkeologisamlinger, Madonna med barnet: http://www.unimus.no/arkeologi/#/detailsView?search=C11695
Universitetsmuseenes arkeologisamlinger, Olav den hellige: http://www.unimus.no/arkeologi/#/detailsView?search=C11697